Ciasteczka bez pieczenia - zdrowe Oreo (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne)

Bezglutenowe ciasteczka Oreo 

Autorka: Bezglutenowa Wera

Składniki:

Warstwa czekoladowa:
1 szklanka zmielonych migdałów
1/2 szklanki mąki kokosowej
4 łyżki kakao
4 łyżki miodu lub syropu ryżowego Werz
4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego

Warstwa kokosowa:
1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych 
1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
4 łyżki mleka kokosowego
łyżeczka miodu lub syropu ryżowego Werz

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na warstwę czekoladową dokładnie wymieszaj rękoma lub mikserem z hakami na jednolitą masę. Ciasto wstaw na 10 minut do lodówki. Jeśli trochę stężało blat posyp mąką kokosową, a masę czekoladową rozwałkuj. Wycinaj niewielkie kółka.

Przenieś je na talerz i wstaw do lodówki na 15 minut. Składniki na masę kokosową wymieszaj, formuj kulki. Wyłóż czekoladowe kółeczka z lodówki. Nałóż na nie masę kokosową. Jeśli chcesz przygotować zdrowe Oreo, to na masę kokosową nałóż jeszcze czekoladowe kółeczko. Wstaw do lodówki aby ciasteczka stężały. Smacznego!